Duurzame spaarrekening

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoe werkt een spaarrekening met groencertificaat?

Wil je dat de bank waarbij je spaart je geld investeert in duurzame projecten? Dan is een duurzame spaarrekening een goede optie. Wat een duurzame spaarrekening precies is en wanneer er sprake is van een belastingvoordeel, lees je in dit artikel.

Duurzame spaarrekening openen? Vergelijk rente en voorwaarden en open direct online de duurzame spaarrekening die bij je past. Vergelijk hier >>

Duurzame spaarrekening, wat is dat?

Een duurzame spaarrekening werkt grotendeels hetzelfde als een gewone spaarrekening. Het geld op een duurzame spaarrekening is namelijk vrij opneembaar: Je kunt op ieder gewenst moment geld storten en opnemen. Ook ontvang je een variabele rente. De bank kan de rente van een duurzame spaarrekening dus ieder moment wijzigen.

Het belangrijkste verschil tussen een gewone spaarrekening en een duurzame spaarrekening, is dat de bank het saldo op een duurzame spaarrekening investeert in bedrijven en doelen die bekend staan als duurzaam. De bank investeert je spaargeld dus niet in willekeurige bedrijven, maar in bedrijven die letten op zaken als arbeidsomstandigheden, milieu en het welzijn van dieren. Daarnaast besteedt de bank je geld onder meer aan:

  • Duurzame energie
  • Kunst en cultuur
  • Biologische landbouw
  • Fair trade
  • Microkredieten in ontwikkelingslanden

Spaarrekening met groencertificaat

Beschikt de duurzame spaarrekening over een groencertificaat? Dan spaar je bovendien met belastingvoordeel. Je mag namelijk 71.251 euro belastingvrij sparen op een duurzame spaarrekening met groencertificaat. Op andere spaarrekeningen (spaarrekeningen zonder groencertificaat) mag je slechts 57.000 sparen zonder dat je er belasting over betaalt. Daarnaast maak je aanspraak op een extra heffingskorting van 0,7 procent voor je inkomstenbelasting. Dit houdt in dat je 0,7 procent van maximaal 71.251 euro (= 498 euro) van je belastbaar inkomen in box 1 mag aftrekken.

Let op: Wil je voor dit belastingvoordeel in aanmerking komen? Controleer dan of een duurzame spaarrekening ook echt over een groencertificaat beschikt. Enkele banken, waaronder ASN Bank en Triodos, staan namelijk bekend als duurzame banken, maar de spaarrekeningen van deze banken hebben geen groencertificaat. Deze banken investeren je spaargeld wel in duurzame projecten, maar je kunt niet van het belastingvoordeel profiteren. Slechts een aantal grootbanken biedt nog spaarrekeningen met een groencertificaat. Meer informatie hierover lees je in het artikel Groen sparen belastingvoordeel.

Duurzaam sparen met belastingvoordeel?Spaar op een rekening mét groencertificaat! Vergelijk duurzame spaarrekeningen en vind direct online een spaarrekening die fiscaal voordeel biedt. Duurzaam sparen vergelijken >>