En/of rekening Belastingdienst
Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op
Wie betaalt er belasting over het saldo op een en/of rekening?
Een en/of rekening, of gezamenlijke rekening, is een spaarrekening die meerdere rekeninghouders beheren. Dit houdt in dat iedere rekeninghouder zonder toestemming van de andere rekeninghouder(s) geld mag storten en opnemen. Vaak hebben echtparen samen een en/of rekening, maar ook ouders openen weleens een en/of rekening met hun volwassen kind. Maar hoe zit het precies met een en/of rekening en belasting betalen?
En/of rekening belastingaangifte in box 3
De vermogensrendementsheffing is uiteraard ook van toepassing op een en/of rekening. Veel mensen denken dat je als rekeninghouder belasting betaalt over 50 procent van het saldo op de en/of spaarrekening, maar dat is niet zo. Je moet namelijk jaarlijks bij de belastingaangifte opgeven welke spaarbedrag daadwerkelijk van jou is. Stel dat jij in totaal 35.000 euro op de gezamenlijke spaarrekening stort en je mede-rekeninghouder 15.000 euro, dan betaal jij over jouw gedeelte vermogensrendementsheffing. De Belastingdienst deelt het saldo op de gezamenlijke rekening dus niet door het aantal rekeninghouders. Het is daarom verstandig om gedurende het jaar goed bij te houden wie verantwoordelijk is voor welk saldo, zodat je dit bij de belastingaangifte kunt vermelden.
Let op: Voor fiscale partners werkt het anders. Fiscale partners mogen namelijk hun vrijstelling aan elkaar overdragen. Hierdoor hoeven zij dus minder goed te letten op welk saldo op de gezamenlijke rekening van wie is, omdat slechts één persoon het spaargeld bij de Belastingdienst opgeeft.
En/of rekening Belastingdienst en belastingvrije gift
Sommige ouders openen een en/of rekening om belastingvrij te schenken aan hun kind. De regels voor de schenk- en erfbelasting zijn eigenlijk hetzelfde als de regels van de vermogensrendementsheffing. Dit houdt in dat het geld op de gezamenlijke rekening toebehoort aan de persoon die het gestort heeft. Stort je als ouders dus een bepaald bedrag en neemt je kind dit bedrag op, dan dien je dat bij de belastingaangifte te vermelden. Neemt je kind in één jaar tijd meer op dan de schekningsvrijstelling, dan betaalt het schenkbelasting.
Ook als een van de rekeninghouders komt te overlijden, wordt het saldo niet automatisch een belastingvrije gift. De Belastingdienst rekent het saldo van de overledene op de en/of rekening na overlijden namelijk tot de nalatenschap. En over de nalatenschap betalen de nabestaanden erfbelasting.