Eigen vermogen bijstand

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoeveel spaargeld mag je hebben in de bijstand?

Als je niet voldoende inkomen of vermogen hebt om in je levensonderhoud te voorzien, kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Om een bijstandsuitkering te krijgen, mag je eigen vermogen (onder andere je spaargeld) niet boven een bepaald bedrag uitkomen.

De vermogensgrens bijstand wordt elk jaar opnieuw bepaald door de Belastingdienst. Dit jaar heeft de Belastingdienst de volgende regels voor bijstand en spaargeld:

GezinssamenstellingEigen vermogen bijstand
Alleenstaand zonder inwonende kinderen7.575 euro
Alleenstaande ouder met inwonende kinderen15.150 euro 
Gehuwd of samenwonen zonder kinderen15.150 euro (samen)
Gehuwd of samenwonen met kinderen15.150 euro (samen)

Let op: De regels verschillen per gemeente. Sommige gemeenten tellen auto’s met een lage waarde niet tot het eigen vermogen mee. Het is dus slim om bij je gemeente na te vragen welke regels er precies gelden.

Bijstand en eigen vermogen

Haal het maximale rendement!
Vergelijk alle banken en open direct online de spaarrekening met de hoogste rente. Loop niet langer rente-inkomsten mis! Rente spaarrekening vergelijken >>

Of je in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering en hoe hoog deze uitkering is, hangt dus af van je eigen vermogen en je gezinssamenstelling. Tot je eigen vermogen behoren:

  • Het saldo op de spaarrekening
  • Het saldo op de betaalrekening
  • Beleggingen en obligaties
  • De waarde van een koopwoning
  • Auto, caravan en/of boot
  • Kunst
  • De afkoopwaarde van verzekeringen

Bijstand en eigen woning

Zoals gezegd speelt de waarde van een eigen koopwoning ook een rol. De Belastingdienst ziet de waarde van je eigen woning namelijk als eigen vermogen. Wat de waarde precies is, bereken je door de waarde van je huis te verminderen met het bedrag van de hypotheek dat je nog af moet lossen. Daarnaast rekent de Belastingdienst de eerste 63.900 euro (in 2024) van de waarde van het huis niet tot het eigen vermogen. Meer hierover lees je op de website van de Belastingdienst.

Tip! Mocht de waarde van de eigen woning te hoog zijn, waardoor je niet in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering, dan kun je bij de meeste gemeenten wel terecht voor een lening met de woning als onderpand (de zogenaamde krediethypotheek).

Wist je dat…

Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken >>