Bankgeheim Oostenrijk

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Heeft Oostenrijk nog een bankgeheim en wat houdt dat in?

Tot voor kort was Oostenrijk een van de weinige landen uit de Europese Unie met een bankgeheim. In 2016 heeft Oostenrijk het bankgeheim echter afgeschaft. Maar wat houdt het bankgeheim eigenlijk in en wat zijn de gevolgen van die afschaffing?

Uitleg bankgeheim Oostenrijk

Het Oostenrijkse bankgeheim had tot gevolg dat Oostenrijkse banken geen bancaire informatie van buitenlandse rekeninghouders deelde met de belastingdienst van andere landen. Banken uit Oostenrijk gaven dus geen informatie aan de Nederlandse belastingdienst over Nederlandse spaarders in Oostenrijk. Hierdoor kon de Belastingdienst spaargeld in Oostenrijk niet achterhalen, waardoor Nederlandse spaarders hier geen vermogensrendementsheffing over betaalden.

Als tegemoetkoming voor het mislopen van deze belastinginkomsten betaalde je de Oostenrijkse belastingdienst bronbelasting over je rente-inkomsten. Deze bronbelasting werden vervolgens voor een deel overgemaakt naar de belastingdienst van het land van de spaarder. Daarnaast sloot Nederland in 2009 een belastingverdrag met Oostenrijk, waarin stond dat Oostenrijkse banken informatie zouden verstrekken indien Nederland hierom zou vragen.

Let op: Heb je vermogen in het buitenland en geef je dit niet door aan de Nederlandse Belastingdienst? Dan pleeg je een misdrijf en riskeer je strafvervolging en een boete. Indien je in het verleden buitenlands vermogen niet volledig hebt opgegeven en je dit alsnog wilt doen, kun je een beroep doen op de inkeerregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat je alsnog belasting in Nederland betaalt, maar dat de boete die je krijgt lager is dan wanneer de Belastingdienst je betrapt. Lees meer over de inkeerregeling op de site van de Belastingdienst.

Bankgeheim Oostenrijk afgeschaft, wat nu?

Op een EU-top eind mei 2013 bereikten alle landen een akkoord over de automatische uitwisseling van bankgegevens van alle Europeanen in EU-lidstaten. Dit betekende dus het einde van het Oostenrijks bankgeheim. EU-burgers kunnen hun spaargeld niet meer in andere landen binnen de EU onderbrengen, zonder dat de eigen belastingdienst hiervan op de hoogte is. De definitieve opheffing was in 2016. Vanaf 2016 weet de Nederlandse belastingdienst dus precies hoeveel vermogen je in een ander EU-lidstaat hebt.

Veilig sparen tegen een hoge rente in Nederland?Vergelijk nu eenvoudig alle spaaraanbieders op rente en voorwaarden en loop niet langer rente-inkomsten mis. Hoogste rente op spaarrekening >>