Vitaliteitssparen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Vitaliteitssparen, hoe zou het gewerkt hebben?

Tot 2012 kon je via je werkgever deelnemen aan de levensloopregeling en/of de spaarloonregeling. Hiermee spaarde je op een fiscaal vriendelijke manier voor bijvoorbeeld een vervroegd pensioen of onbetaald verlof. Het kabinet schafte deze regelingen in 2012 echter af. In plaats daarvan zou in 2013 het vitaliteitssparen worden ingevoerd, maar hier werd later alsnog vanaf gezien. Maar hoe zou het vitaliteitssparen eruit hebben gezien?

Hoe zou vitaliteitssparen er in 2013 uit zien?

Een verschil tussen het vitaliteitssparen en de spaar- en levensloopregeling was dat het vitaliteitssparen bedoeld was voor werknemers, ondernemers en zzp’ers. Aan de levensloop- en spaarloonregeling namen alleen werknemers deel. Deelnemers aan de vitaliteitsspaarrekening zouden jaarlijks maximaal 5.000 euro fiscaal vriendelijk mogen sparen, met een maximaal totaal spaartegoed van 20.000 euro.

Een ander kenmerk van het vitaliteitssparen is dat het, in tegenstelling tot de levensloopregeling, geen opnamedoelen kent. Je zou dus zelf kunnen bepalen wanneer en voor welk doel je een bedrag van de vitaliteitsspaarrekening opnam. Voorbeelden van opnamedoelen zijn bijvoorbeeld een sabbatical, deeltijdpensioen, kapitaal voor de start van een eigen bedrijf en aanvullend inkomen in perioden van minder loon. De enige beperking hierin is dat personen van 62 jaar of ouder maximaal 10.000 euro per jaar van het tegoed mogen opnemen.

Vitaliteitssparen en belastingvoordeel

Het fiscale voordeel van vitaliteitssparen zit hem in de vrijstelling: het gespaarde, niet opgenomen tegoed zou niet tot het eigen vermogen in box 3 behoren. Hierdoor betaalde je geen vermogensrendementsbelasting over dit saldo. Daarnaast was het de bedoeling dat het gespaarde bedrag aftrekbaar zou zijn in box 1. Je zou hier pas inkomstenbelasting over betalen op het moment dat je het geld opnam. Dit heeft als voordeel dat je over een hoger bedrag rente kan opbouwen. Welke rentetarieven banken zouden vergoeden op de vitaliteitsspaarrekening, is nooit bekend geworden.