Sparen voor studie kind

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoe spaar je slim voor de studie van je kind en hoeveel moet je sparen?

Wanneer je kind jong is lijkt het nog ver weg, maar de kans is groot dat hij/zij in de toekomst gaat studeren. Studeren is echter een dure aangelegenheid. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met sparen voor de studie van je kinderen. Maar hoe doe je dat en waar moet je zoal op letten?

Sparen voor de studie van je kind? Haal het maximale uit je spaargeld! Vergelijk direct online alle spaarrekeningen, open de rekening met de hoogste rente en loop niet onnodig rente-inkomsten mis. Rente spaarrekening vergelijken >>

Hoeveel sparen voor studie kind?

Het is van tevoren moeilijk in te schatten hoeveel je moet sparen voor de studie van kinderen. Een universitaire opleiding van zes jaar is bijvoorbeeld veel duurder dan een MBO opleiding van vier jaar. Bovendien weet je nu niet hoe duur studeren over 10 of 15 jaar is.

Tip! Heb je de kinderbijslag op dit moment niet direct nodig? Dan kun je dit bedrag opzij zetten voor de studie van het kind. Zo spaar je ieder jaar een mooi bedrag bij elkaar.

Sparen studie kind - Op welke manier?

Sparen voor de studie van kinderen is een flinke investering en het begint vaak al wanneer het kind nog jong is. Daarom is het verstandig na te denken over de manier waarop je dit geld bij elkaar gaat sparen. De mogelijkheden hiervoor zijn een kinderspaarrekening, een vrij opneembare spaarrekening of een spaardeposito.

Kinderspaarrekening

Zet je het geld op een kinderspaarrekening, dan heeft het kind op de 18e verjaardag vaak de beschikking over het geld. Hij of zij kan dan dus zelf bepalen wat er met het geld gebeurt.

Wil je een nieuwe kinderspaarrekening openen voor de studie van je kind? Loop dan geen rente-inkomsten mis! Op Sparen.nl kun je eenvoudig van alle banken de spaarrekening voor kind vergelijken. Zo vind je direct de bank met het hoogste rendement.

Vrij opneembare spaarrekening

Het is vaak verstandiger het geld in eigen beheer te houden, zoals op een vrij opneembare spaarrekening. Hierbij heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal automatisch een bedrag van de betaalrekening naar de spaarrekening over te maken.

Tip! Open een nieuwe spaarrekening waarop je geld spaart voor de studie van je kind. Op die manier heb je een duidelijke scheiding tussen het spaargeld voor dit doel en het geld voor andere spaardoelen. Start hier direct met vergelijken, vind de spaarrekening met de hoogste rente en loop niet onnodig rente-inkomsten mis!

Deposito

Het openen van een spaardeposito is een andere optie om te sparen voor de studie van kinderen. Hierop zet je geld voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Het is niet toegestaan om tussentijds geld van deze rekening op te nemen. De depositorente ligt doorgaans hoger dan de rente op een vrij opneembare spaarrekening.

Heb je al een bedrag bij elkaar gespaard en wil je dit op een deposito zetten? Vind dan hier direct de hoogste deposito rente en open het deposito online.

Direct beginnen met sparen?Welk spaarproduct je ook kiest, het is altijd belangrijk om van tevoren een goede vergelijking te maken. Zo weet je zeker dat je spaart tegen de hoogste rente en beste voorwaarden en profiteer je dus van het maximale rendement. Direct vergelijken >>