Lenen of sparen?
Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op
Lenen of sparen, wat is wanneer verstandig?
Wil je een bepaalde aankoop of uitgave doen, maar heb je op dit moment het geld niet voorhanden? Dan kun je ervoor kiezen geld te lenen of het benodigde bedrag bij elkaar te sparen. Maar wat is wanneer verstandig?
Kies je voor sparen? Loop dan geen rente-inkomsten mis! Vergelijk direct online de spaarrekeningen van alle banken en open binnen twee minuten de rekening met het hoogste rendement. Direct vergelijken >> Lenen of spaargeld gebruiken?
Het voordeel van geld lenen is dat je direct de gewenste aankoop kunt doen. Je hebt namelijk meteen beschikking over het geleende bedrag en kunt dit ook direct uitgeven. Daar staat tegenover dat je een lening terug moet betalen, en dit kost geld.
Tip! Ga je een lening afsluiten? Maak dan eerst een goede vergelijking op een vergelijkingssite zoals Geld.nl. Zo vind je direct de lening met de laagste rente en voorkom je dat je te veel betaal voor je lening.
Bij sparen is het juist precies het tegenovergestelde. Het voordeel van sparen is dat er geen extra kosten bij komen kijken. Het nadeel is echter dat je het bedrag niet direct beschikbaar hebt. Je kunt de aankoop pas doen op het moment dat je het totaalbedrag gespaard hebt.
Afwegingen bij sparen of lenen
Als je twijfelt tussen geld lenen en sparen voor een bepaalde aankoop, dan kun je rekening houden met de volgende zaken:
- Hoe dringend heb je het geld nodig?
- Kun je de lening in de (nabije) toekomst terugbetalen?
- Zijn er andere omstandigheden die je financiële situatie gaan beïnvloeden?
Doorgaans is het verstandig een bedrag bij elkaar te sparen, tenzij de schade die ontstaat door het uitstellen van de aankoop groter is dan de kosten van de lening.
Sparen en lenen tegelijk?
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert je om niet tegelijkertijd te sparen en te lenen. Het Nibud raadt echter wel aan om een financiële buffer aan te houden: een bedrag dat op je spaarrekening staat om voor onvoorziene kosten. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van je auto of het vervangen van je wasmachine. De hoogte van deze financiële buffers hangt af van je persoonlijke situatie. Via de bufferberekenaar bereken je hoe groot je financiële buffer volgens het Nibud dient te zijn.
Is het saldo op je spaarrekening hoger dan de volgens het Nibud benodigde buffer en heb je tegelijkertijd een lening lopen? Dan adviseert het Nibud om de lening vervroegd af te lossen.
Haal jij het maximale uit je spaargeld?Vergelijk eenvoudig online alle banken en zie direct welke bank de hoogste spaarrente biedt. Hoeveel extra rendement behaal jij jaarlijks door over te stappen?
Direct vergelijken >>