Banksparen uitvaart
Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op
*Let op! Banksparen voor je uitvaart is wettelijk niet meer mogelijk. Sinds 2016 bestaat deze vrijstelling niet meer!*
Je hebt verschillende mogelijkheden om de kosten van je uitvaart te betalen. Een van de opties, is sparen op een bankspaarrekening. Maar hoe werkt banksparen voor je uitvaart en wat zijn de mogelijkheden om te banksparen voor je begrafenis?
Wat is banksparen voor uitvaart?
Banksparen voor je uitvaart houdt in dat je geld stort op een geblokkeerde spaarrekening. Dit doe je door eenmalig of periodiek (bijvoorbeeld jaarlijks) een bedrag te storten. Over dit bedrag vergoedt de bank uiteraard rente. Mocht je overlijden, dan komt het gespaarde tegoed vrij en kunnen je nabestaanden de begrafenis betalen met het geld dat je gespaard hebt.
Let op: De overheid keurde banksparen voor je uitvaart in 2010 officieel goed. Op dit moment is er echter geen bank die deze spaarvorm aanbiedt. Banksparen voor je begrafenis is op dit moment dus nog niet mogelijk.
Belastingvrij sparen voor uitvaart
Banksparen voor je uitvaart levert een belastingvoordeel op. De Belastingdienst rekent namelijk een bedrag van 7.913 euro niet mee bij de berekening van je eigen vermogen in box 3. Over de eerste 7.913 euro op de bankspaarrekening voor je uitvaart betaal je dus geen vermogensrendementsheffing.
Banksparen begrafenis en alternatieven
Een mogelijk alternatief om te sparen voor je uitvaart is een uitvaartverzekering. Het voordeel van een uitvaartverzekering is dat je geen risico loopt dat je onvoldoende hebt opgebouwd wanneer je op jonge leeftijd overlijdt. Het nadeel is echter dat je zelf in de hand hebt hoeveel je spaart. Bovendien dekt een uitvaartverzekering niet altijd alle kosten. Zo is het mogelijk dat de verzekeraar een maximumbedrag uitkeert of dat er een maximum zit aan bijvoorbeeld het aantal rouwkaarten of gedachtenisprentjes dat verzekerd is (bij een uitvaartverzekering in natura).
Daarnaast is een deposito bij een uitvaartverzekeraar mogelijk interessant. Op deze manier spaar je ook op een geblokkeerde spaarrekening, komt het geld vrij op moment van overlijden en geldt de fiscale vrijstelling. Houd er wel rekening mee dat de minimuminleg van zo’n deposito mogelijk oploopt tot 5.000 euro en dat de rentevergoedingen per verzekeraar verschilt. Het is dus belangrijk om de voorwaarden en rentepercentages van de verschillende verzekeraars goed te vergelijken.