13e maand belasting
Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op
Hoeveel belasting betaal je over je 13e maand?
In het contract van veel Nederlanders staat dat ze aan het einde van het kalenderjaar een bonus krijgen, de zogenoemde eindejaarsbonus of 13e maand. Voor deze bonus geldt een ‘bijzonder belastingtarief’. Maar hoe werkt de belasting over bonus precies?
Je (eindejaars)bonus sparen? Loop geen rente mis en vind hier direct de bank die de hoogste spaarrente biedt voor jouw bonus!
Rente spaarrekening vergelijken >> Hoe werkt 13e maand belasting?
De Belastingdienst heft een bijzonder belastingtarief over je 13e maand, net als over je vakantiegeld en uitbetaalde overuren. De belasting op bijzondere beloningen is anders vanwege:
- Het progressieve belastingstelsel
- Loonheffingskorting
Belasting over bonus en het belastingstelsel
Het Nederlandse belastingstelsel is progressief en kent sinds 2020 het tweeschijvenstelsel. Als je werkgever je maandelijkse loon uitkeert, valt een deel hiervan in de eerste schijf en een deel misschien in de tweede schijf. De 13e maand komt daarentegen bovenop je reguliere loon en valt daardoor altijd in het hoogste tarief dat op jou van toepassing is. In verhouding betaal je hier dus meer belasting over.
Bonus belasting en loonheffing
De andere factor die voor het ‘bijzonder belastingtarief’ zorgt, is de loonheffingskorting. Je hebt namelijk recht op loonheffingskortingen, zoals de arbeidskorting. Hierdoor betaal je minder belasting over het loon. De Belastingdienst verrekent deze kortingen elke maand met je salaris, maar doet dat niet met je 13e maand. Hierdoor lijkt het dus alsof je over deze bonus meer belasting betaalt dan over je gewone loon.