Kennisbank

Zilvervloot sparen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Een zilvervloot rekening is een vrij opneembare spaarrekening speciaal voor jongeren tot 18 jaar. Bovenop de variabele rente die je jaarlijks ontvangt, ontvang je een extra premie over het hele bedrag als je de rekening tot de 18e verjaardag laat lopen. Deze premie bedraagt 1 procent per gespaard jaar, met een maximum van 10 procent. In dit artikel lees je alles over de zilvervloot spaarrekening.

Direct rekening voor kind openen?Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk de zilvervlootrekening met alle andere kinderspaarrekeningen en je ziet direct welke rekening de hoogste rente en beste voorwaarden biedt. Sparen voor je kind vergelijken >>

Zilvervlootrekening - Hoe werkt het?

In 2012 is het zilvervloot sparen nieuw leven ingeblazen. Bij de Nederlandse spaarbanken RegioBank en SNS Bank kun je namelijk weer een zilvervloot rekening openen. Deze rekening is bedoeld voor kinderen tot 18 jaar. Op de zilvervloot rekening van deze banken kun je elk kalenderjaar maximaal 600 euro sparen. Ook als je in een kalenderjaar geld van je zilvervloot rekening opneemt, kun je dat kalenderjaar nog steeds maximaal 600 euro storten.

Je ontvangt ieder jaar een variabele rente over het spaarsaldo. Daarbovenop krijg je nog een extra premie over de hele inleg als je de rekening tot de 18e verjaardag van het kind laat doorlopen. Je ontvangt dan 1 procent per volmaakt spaarjaar, met een maximum van 10 procent. De extra premie ontvang je alleen over het ingelegde spaargeld, niet over de verkregen rente.

Voorbeeld: Bij de geboorte van je kind open je een zilvervloot spaarrekening. Ieder jaar stort je daar het maximale bedrag van 600 euro op. Je neemt in de tussentijd geen geld op. Op de 18e verjaardag van je kind heb je dan 18 x 600 = 10.800 euro gespaard. Hierover ontvang je 10 procent extra premie, een bedrag van 1.080 euro.

Een zilvervloot rekening kun je openen tot de 16e verjaardag van je kind. De rekening staat op naam van je kind, maar als ouder ben je verantwoordelijk voor de rekening. Na de 18e verjaardag van je kind wordt de zilvervloot rekening automatisch omgezet in een internetspaarrekening.

Zilvervloot spaarrekening en gewone kinderspaarrekeningen

De meeste banken bieden geen zilvervloot spaarrekening aan, maar wel speciale kinderspaarrekeningen. Een jeugdspaarrekening richt zich meestal op kinderen tussen zeven en achttien jaar. Vanaf de twaalfde verjaardag krijgt het kind vaak meer verantwoordelijkheden en een pinpas. Ook al staat de rekening op naam van het kind, ouders moeten altijd schriftelijk toestemming geven voor het gebruiken van zowel de rekening als de pinpas. Bij sommige kinderspaarrekeningen, zoals Triodos en ASN Bank, komt het geld van de kinderspaarrekening pas vrij op de 18e verjaardag van het kind.

Voor kinderen en jongeren is er aan de speciale spaarrekening vaak een leuk extraatje gekoppeld. Daarnaast kan het zo zijn dat het kind op zijn verjaardag een bonusrente ontvangt.