Wat is het bankgeheim?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat is het bankgeheim en welke landen kennen nog een bankgeheim?

Een land met een bankgeheim beschermt de persoonlijke informatie van spaarders over het gebruik van hun rekening. Dat wil zeggen dat banken in deze landen de gegevens niet delen met derden, zoals de Nederlandse Belastingdienst, tenzij de rechter hiervoor toestemming geeft.

Bankgeheim en genummerde bankrekening

Banken in landen met een bankgeheim koppelen de informatie van spaarders aan een genummerde bankrekening. Dat houdt in dat de naam van de spaarder niet op het bankafschrift verschijnt. Alleen het nummer en de codenaam van de rekeninghouder worden op het afschrift getoond. Hierdoor weten buitenstaanders dus niet wie de rekeninghouder is.

De overheden van verschillende landen, waaronder Nederland, zijn uiteraard niet te spreken over het bankgeheim. Het bankgeheim zorgt er namelijk voor dat Nederlandse spaarders anoniem in het buitenland kunnen sparen, zonder hierover vermogensrendementsheffing te betalen. Hierdoor loopt de Nederlandse staat jaarlijks veel belastinginkomsten mis.

Landen met bankgeheim

Op dit moment kennen in Europa alleen nog Zwitserland, Liechtenstein, Andorra, Monaco en San Marino een bankgeheim. Wereldwijd is het aantal landen met een bankgeheim nog veel groter. Landen als Uruguay, de Kaaiman Eilanden, Libanon en Panama hebben ook een bankgeheim.

Bankgeheim en belasting

Vooral Nederlanders met een groot vermogen kiezen ervoor om anoniem te sparen in een land met een bankgeheim. De Belastingdienst weet in dat geval immers niet dat zij dit spaargeld bezitten, waardoor ze er geen belasting over kan heffen. Geld sparen in een land met een bankgeheim zonder het saldo door te geven aan de Belastingdienst noem je ook wel zwartsparen. Betrapt de fiscus je op zwartsparen, dan betaal je een flinke boete.

Om spaarders in het buitenland te stimuleren hun spaartegoed bij de belastingaangifte te vermelden, is de inkeerregeling ingevoerd. Mocht je in het verleden inkomsten of eigen vermogen niet of onvolledig hebben aangegeven, dan geeft de Belastingdienst je de mogelijkheid dit alsnog te doen. Hiermee voorkom je dat je een boete betaalt of dat je strafrechtelijk vervolgd wordt. Meer over de inkeerregeling lees je op de site van de Belastingdienst.

Veilig sparen tegen een hoge rente?Vergelijk direct alle spaaraanbieders op rente en voorwaarden. De best passende spaarrekening gevonden? Sluit hem dan snel en makkelijk online af. Hoogste rente op spaarrekening >>