Verschil nominale en effectieve rente

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat is het verschil tussen nominale en effectieve rente?

Ga je rentes van banken vergelijken, dan kom je vaak de termen nominale en effectieve rente tegen. Maar wat houdt dat precies in en wat is eigenlijk het verschil tussen effectieve en nominale rente?

Actuele spaarentes vergelijken? Vind direct online de spaarrekening met de hoogste rente en loop niet langer rente-inkomsten mis! Rente spaarrekening vergelijken >>

Nominale rente - Effectieve rente

De meeste spaarbanken keren de rente eens per jaar, aan het begin van het nieuwe jaar of aan het eind van het oude jaar, uit. Bij deze banken is er geen verschil tussen de nominale en effectieve rente.

Sommige banken keren de rente echter per maand of kwartaal uit. De effectieve rente is in dat geval hoger dan de nominale rente. Dat komt door het rente-op-rente effect.

Keert de bank bijvoorbeeld elke maand rente uit, dan krijg je elke maand 1/12e van het nominaal rentepercentage. Aan het eind van het jaar heb je dan het hele nominale rentepercentage ontvangen. Maar omdat je tussentijds ook rente over eerder ontvangen rentebedragen ontvangt, ligt het effectieve rentebedrag hoger dan het nominale bedrag.

Voorbeeld verschil effectieve en nominale rente

Stel dat je 50.000 euro spaargeld hebt. Bank A keert de rente van 2 procent eens per jaar uit. Bij bank A ontvang je op jaarbasis dus 2% x 50.000 euro = 1.000 euro rente.

Ook bank B vergoedt 2 procent spaarrente, maar keert de rente per kwartaal uit. Elk kwartaal keert de bank dus (2% : 4 =) 0,5 procent rente uit. Het saldo op je spaarrekening, ervan uitgaande dat je door het jaar heen geen bedragen opneemt of bijstort, ziet er dan als volgt uit:

DatumSaldo spaarrekening bank B
januari jaar 150.000 euro
april jaar 150.250 euro
juli jaar 150.501,25 euro
oktober jaar 150.753,76 euro
januari jaar 251007,53 euro

Het effectieve rentepercentage in dit voorbeeld bedraagt 2,015 procent en zorgt er dus voor dat je rendement 7,53 euro per jaar hoger ligt dan bij bank A.

Let op: De rentevergoedingen die banken in advertenties en op internet weergeven, zoals de rentes in de modules van Sparen.nl, zijn doorgaans nominaal. Keert de bank meerdere keren per jaar de rente uit, dan ligt het rentepercentage in werkelijkheid dus iets hoger. Hiervoor geldt: hoe hoger de spaarrente en hoe hoger het bedrag op je spaarrekening, hoe groter het verschil tussen het effectieve en nominale rendement.

Tags: Rente