Kennisbank

Sparen voor studie kind

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer je kind jong is lijkt het nog ver weg, maar de kans is groot dat hij/zij ooit gaat studeren. Studeren is echter een dure aangelegenheid. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met sparen voor de studie van je kinderen. Hoe dat kan en waarop je moet letten? Dat lees je in dit artikel.

Spaarrekening openen? Haal het maximale uit je spaargeld! Vergelijk de spaarrekening van alle banken en loop geen rente-inkomsten mis. Vergelijk spaarrekeningen >>

Sparen voor studie kind, welk bedrag?

Hoeveel je moet sparen voor de studie van kinderen, is van tevoren moeilijk in te schatten. Een universitaire opleiding van zes jaar is bijvoorbeeld veel duurder dan een MBO opleiding van vier jaar. Bovendien weet je nu niet hoe duur studeren over 15 jaar is.

Het is dus moeilijk om, wanneer je kind nog jong is, in te schatten hoeveel geld je moet sparen voor zijn/haar studie. Toch verwacht Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van ouders dat ze een bijdrage leveren aan de studie van hun kind. Hoe hoog deze bijdrage is, hangt onder meer af van het aantal kinderen dat gaat studeren en je inkomen. Om te berekenen hoeveel je als ouder geacht wordt bij te dragen, kun je de rekenhulp van DUO raadplegen.

Tip! Heb je de kinderbijslag op dit moment niet direct nodig? Dan kun je dit bedrag opzij zetten voor de studie van het kind. Zo spaar je ieder jaar een mooi bedrag bij elkaar.

Sparen studie kind – Hoe?

Sparen voor de studie van kinderen is een flinke investering en het begint vaak al wanneer het kind nog jong is. Daarom is het verstandig na te denken over de manier waarop je dit geld bij elkaar gaat sparen. De mogelijkheden hiervoor zijn een kinderspaarrekening, een vrij opneembare spaarrekening of een spaardeposito.

Zet je het geld op een kinderspaarrekening, dan heeft het kind op de 18e verjaardag vaak de beschikking over het geld. De meeste kinderspaarrekeningen werken namelijk met de BEM-clausule (Beschikking Eigen Middelen), waarin staat dat het kind op de 18e verjaardag eigenaar van de rekening wordt. Heeft het kind moeite met geldzaken of gooit het met de pet naar zijn/haar studie, dan bestaat het risico dat hij/zij het geld voor andere doeleinden gebruikt.

Het is daarom verstandiger om het geld in eigen beheer te houden, zoals op een vrij opneembare spaarrekening. Hierbij heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal automatisch een bedrag van de betaalrekening naar de spaarrekening over te maken.

Tip! Open een nieuwe spaarrekening waarop je geld spaart voor de studie van je kind. Op die manier heb je een duidelijke scheiding tussen het spaargeld voor dit doel en het geld voor andere spaardoelen.

Het openen van een spaardeposito is een andere optie om te sparen voor de studie van kinderen. Hierop zet je geld voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Het is niet toegestaan om tussentijds geld van deze rekening op te nemen. De depositorente ligt doorgaans hoger dan de rente op een vrij opneembare spaarrekening.

Een combinatie van deze twee spaarvormen behoort ook tot de mogelijkheden. Je spaart in dat geval in de eerste jaren op een vrij opneembare spaarrekening. Heb je een mooi bedrag bij elkaar gespaard waar je een hogere rente over wilt ontvangen? Dan kan dit bedrag op een deposito gezet worden.

Tip! Voordat je een spaarrekening of spaardeposito opent, is het belangrijk om de aanbieders met elkaar te vergelijken. Niet alleen op rente, maar ook op voorwaarden. Zo loop je niet onnodig rente-inkomsten mis. Op Sparen.nl kun je zelf de spaarrekening van spaarbanken vergelijken en spaarrekening kind vergelijken. Tevens zie je in het deposito-overzicht direct welke bank de hoogste depositorente biedt voor de looptijd van je keuze.

Sparen voor studie kind belasting

Het spaargeld dat is bedoeld voor de studie van het kind, valt onder het eigen vermogen van de ouders. Het is hierbij niet van belang of er gespaard wordt op een kinderspaarrekening of op een gewone spaarrekening/spaardeposito. Het spaargeld van minderjarige kinderen hoort namelijk bij het eigen vermogen van de ouders. Is het eigen vermogen hoger dan de heffingsvrije grens, dan betaal je hierover belasting.