Kennisbank

Sparen in het buitenland

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Sparen in het buitenland houdt in dat je geld op een bank zet die niet in Nederland actief is. Dit kan heel aantrekkelijk zijn, vooral als de spaarrente in het desbetreffende land hoger ligt dan in Nederland. Bovendien vinden veel mensen het prettig om in een vreemde valuta te sparen, omdat deze sterker kunnen zijn dan de euro.

Maar recente voorbeelden uit Cyprus en IJsland tonen aan dat geld sparen in het buitenland niet altijd veilig is. Bovendien is het niet zo eenvoudig als het in eerste instantie klinkt. In dit artikel legt Sparen.nl daarom uit waarop te letten bij sparen in het buitenland.

Tip! Spaar veilig en spaar in Nederland. Vergelijk alle banken in Nederland, open de spaarrekening met het hoogste rendement en loop niet langer rente-inkomsten mis. Direct spaarrekeningen vergelijken >>

Sparen buitenland – Kan dat?

In de meeste landen is het niet mogelijk om een spaarrekening te openen wanneer je in Nederland woont. De meeste banken stellen namelijk als eis dat de rekeninghouder in het betreffende land woonachtig moet zijn. Woon je er niet, dan is een spaarrekening openen onmogelijk. Zelfs binnen de EU, dat toch staat voor vrij verkeer van personen, goederen en kapitaal, is het doorgaans niet mogelijk om over de grens je geld te stallen. Mocht dit toch kunnen, dan stellen banken hier vaak strikte eisen aan.

Tip! Slaag je er toch in om een spaarrekening in het buitenland te openen? Dan is het verstandig om naar de financiële wetgeving van dat land te kijken. Zo kan het zijn dat je zowel in Nederland als in het buitenland belasting moet betalen. Dit is het geval als Nederland geen belastingverdrag met het desbetreffende land heeft. Dubbel belasting betalen kan ervoor zorgen dat je alsnog voordeliger uit bent wanneer je het geld op een Nederlandse spaarrekening laat staan.

Let op: Heb je spaargeld in het buitenland staan? Dan betaal je hierover gewoon in Nederland belasting.

Sparen in buitenland – De risico’s

Een hoge spaarrente in het buitenland ziet er op het eerste gezicht heel verleidelijk uit. Maar sparen in het buitenland neemt ook risico’s met zich mee. Kies je ervoor om te sparen bij een bank buiten de Europese Unie? Dan krijg je te maken met een ander depositogarantiestelsel en kan het dus zomaar zijn dat het geld minder goed gegarandeerd is bij een faillissement. Ga dit dus altijd goed na voordat je besluit te gaan sparen in het buitenland. Binnen de Europese Unie garanderen alle depositogarantiestelsels spaartegoeden tot 100.000 euro.

Naast de risico’s van een faillissement loop je bij sparen in het buitenland ook een valutarisico. Sparen bij een buitenlandse bank is vaak alleen maar mogelijk in de valuta van het betreffende land. Dit betekent dat je eerst euro’s moet omwisselen. Als je het geld weer opneemt, wordt het weer terug gewisseld naar euro’s. Dit kan gunstig uitpakken, wanneer de munteenheid waarin gespaard wordt in de tussentijd is gestegen ten opzichte van de euro. Maar als de munteenheid is gedaald in verhouding tot de euro, dan kan dit er ook voor zorgen dat het geld minder waard is geworden. Het is dus niet verstandig te gaan sparen in een valuta waarvan de kans groot is dat ze in waarde daalt ten opzichte van de euro.

Buitenland sparen – Sparen bij een buitenlandse bank in Nederland

Sparen bij een buitenlandse bank in Nederland is veel eenvoudiger dan sparen in het buitenland. In Nederland zijn verschillende buitenlandse spaaraanbieders actief, zoals Lloyds Bank, Anadolubank, Argenta, en BIGBANK. Deze banken vallen, net als Nederlandse spaarbanken, onder een depositogarantiestelsel dat spaartegoeden tot 100.000 euro garandeert.

Wil je een spaarrekening afsluiten en ben je op zoek naar de hoogste spaarrente? Op Sparen.nl kun je heel eenvoudig alle spaarbanken vergelijken, inclusief de spaarrentes van buitenlandse banken die in Nederland actief zijn.