Kennisbank

Spaarmogelijkheden

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

De meeste banken in Nederlanden bieden verschillende spaarproducten aan. Welke spaarmogelijkheid de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke situatie, je eigen wensen en eisen. Bij de meeste banken heb je de keuze uit onderstaande spaarmogelijkheden:

Nieuw spaarproduct openen? Haal het maximale uit je spaargeld en kies voor de hoogste rente! Vergelijk de spaarmogelijkheden van alle banken en loop niet langer rente-inkomsten mis. Vergelijk rente sparen >>

  • Spaarrekening
  • Deposito
  • Kinderspaarrekening
  • Duurzame spaarrekening
  • Zakelijk spaarrekening
  • Bankspaarrekening

In dit artikel lees je wat deze spaarmogelijkheden inhouden en wanneer je het best voor welke mogelijkheid kunt kiezen.

Spaarmogelijkheden – Spaarrekening

Vrijwel iedere Nederlander is in het bezit van een vrij opneembare spaarrekening. Het belangrijkste kenmerk van deze spaarmogelijkheid is dat je op ieder gewenst moment bedragen kunt opnemen of bijstorten. De spaarrente die de bank vergoedt, is variabel. De voorwaarden van een internetspaarrekening kunnen op sommige punten echter per bank verschillen. Zo werken sommige banken bijvoorbeeld met een minimuminleg, of je ontvangt een hogere rente wanneer het saldo hoger is dan een door de bank bepaalde grens.

Tip! Wil je een nieuwe spaarrekening openen, bijvoorbeeld omdat je bank op dit moment een erg lage rente biedt? Vergelijk dan hier de spaarrekeningen van banken, open online de rekening met de hoogste rente en beste voorwaarden en loop geen rente-inkomsten mis!

Spaarmogelijkheden – Deposito

Kun je je geld voor langere tijd missen? Dan is een spaardeposito wellicht een spaarmogelijkheid. Hierbij zet je het geld voor een bepaalde periode vast, tegen een vaste rente. De looptijd van deposito's loopt uiteen van één maand tot 20 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger vaak de rente die de bank vergoedt. Een nadeel van een deposito is dat je tijdens de looptijd niet zomaar over het geld kunt beschikken. Bij de meeste banken kun je wel tussentijds geld opnemen, maar dan betaal je wel een boete. Sommige banken brengen geen boete in rekening in geval van bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, het overlijden van de mederekeninghouder, een huwelijk of bij de aankoop van een woning.

Een spaardeposito is dus vooral interessant voor spaarders die weten dat ze hun geld voor een bepaalde periode kunnen missen. Door het spaargeld op een deposito te zetten, kunnen ze sparen met hoge rente.

Tip! Direct een deposito openen? Vergelijk alle deposito's met de door jou gewenste looptijd en vind direct de bank met de hoogste deposito rente!

Spaarmogelijkheden – Kinderspaarrekening

Een kinderspaarrekening is een rekening waarop ouders, maar ook kinderen zelf, geld kunnen sparen. Deze rekening is doorgaans alleen te openen voor kinderen tot 18 jaar. De kinderspaarrekeningen werken bij de meeste banken hetzelfde als een gewone spaarrekening: je kunt geld storten en opnemen wanneer je het wilt. Het leuke aan een kinderspaarrekening is dat het kind bij opening vaak een welkomstcadeau ontvangt. Dit kan bijvoorbeeld een boek of knuffel zijn. Daarnaast ontvangt het kind mogelijk een bonusrente, bijvoorbeeld op zijn of haar verjaardag of op het moment dat het 18 wordt.

Tip! Vind hier direct de kinderspaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden!

Spaarmogelijkheden – Duurzaam sparen

Duurzaam sparen werkt doorgaans hetzelfde als ‘normaal’ sparen. Het verschil is dat de bank het geld op een duurzame spaarrekening of duurzaam deposito investeert in duurzame projecten/bedrijven. Hier staat echter vaak een lagere rente tegenover. Sommige duurzame spaarproducten beschikken over een zogenaamd groencertificaat. Wanneer een groen spaarproduct zo'n certificaat heeft, profiteer je van een belastingvoordeel. Hoe dat precies zit, lees je in het artikel 'Groen sparen belastingvoordeel'.

Tip! Vergelijk hier diect alle duurzame spaarproducten op voorwaarden en rente en op direct online de duurzame spaarrekening van je keuze.

Spaarmogelijkheden – Zakelijk sparen

Bedrijven, verenigingen en stichtingen hebben de mogelijkheid om een zakelijke spaarrekening of zakelijk deposito te openen. Wil je een zakelijk spaarproduct openen? Dan is het belangrijk om de voorwaarden goed te vergelijken. Deze verschillen namelijk flink per bank. Zo komt het voor dat banken werken met een maximaal spaarbedrag, of kan het zijn dat de bank geen spaarrente uitkeert als het saldo op de rekening boven een bepaald bedrag (bijvoorbeeld 1.000.000 euro) uitkomt. In het overzicht met zakelijke spaarrekeningen vind je de rentepercentages en voorwaarden van alle zakelijke spaarproducten op een rij.

Spaarmogelijkheden – Banksparen en lijfrente

Banksparen en lijfrente zijn manieren om belastingvriendelijk te sparen voor een aanvullend pensioen. Je spaart geld op een geblokkeerde rekening: dit houdt in dat je tussentijds geen bedragen kunt opnemen. Je kunt ervoor kiezen om één keer een groot bedrag in te leggen, of periodiek een bedrag te sparen. Op het moment dat je met pensioen gaat keert de bank het opgebouwde tegoed periodiek uit, zodat je ook tijdens je pensioen over voldoende inkomen beschikt.

Het belastingvoordeel van banksparen zit hem in het feit dat je geen vermogensrendementsbelasting betaalt over de inleg. Bovendien betaal je pas inkomensbelasting op het moment dat de bank het gespaarde tegoed uitkeert.

Tip! Bankspaarrekening of lijfrente openen? Op Sparen.nl kun je zelf heel eenvoudig alle aanbieders van banksparen vergelijken op rente en voorwaarden! Op de rekening met de hoogste rente en beste voorwaarden en verzeker je van het maximale rendement over je aanvullend pensioen.