Spaargeld spreiden

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer is het verstandig spaargeld te spreiden en waar moet je dan op letten?

Spaarders met veel spaargeld op hun rekening doen er goed aan dit te spreiden over meerdere banken. Je mag namelijk zoveel spaarrekeningen aanhouden als je zelf wil. Door het spaargeld te spreiden bescherm je het tegen een eventueel faillissement van de bank. Maar waar moet je op letten bij spaargeld spreiden?

Je spaargeld spreiden? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk direct alle banken, spreid je spaargeld over de banken met de hoogste rente en verzeker je van het hoogste rendement. Sparen hoogste rente vergelijken >>

Voordelen spaargeld spreiden

Het grootste voordeel van je spaargeld spreiden is dat je het risico verdeelt over meerdere banken. Het depositogarantiestelsel garandeert namelijk spaartegoeden tot 100.000 euro per spaarder per bankvergunning. Mocht een bank failliet gaan, dan krijg je het spaargeld boven 100.000 euro niet terug. Hoewel de kans klein is dat een van de Nederlandse spaarbanken failliet gaat, is het toch een prettige gedachte om veilig te sparen.

Heb je meer dan één ton aan spaargeld op de bank, dan is het verstandig dit bij verschillende banken onder te brengen. Onderstaand voorbeeld laat zien wat het voordeel van spaargeld spreiden is.

Voorbeeld

Fred heeft 175.000 euro spaargeld bij bank A staan. Peter heeft ook 175.000 euro spaargeld, maar hij heeft 100.000 euro bij bank A staan en 75.000 euro bij bank B. Mocht bank A failliet gaan, dan krijgt Fred slechts 100.000 van haar 175.000 euro terug. Peter krijgt echter zijn volledige spaarsaldo terug, omdat hij geen saldo boven 100.000 heeft bij bank A.

Tip! Wil je spaargeld spreiden? Kies dan niet voor twee banken die onder dezelfde bankvergunning vallen. Het garantiestelsel garandeert namelijk 100.000 euro per bankvergunning, niet per bank. Voorbeelden van banken die onder dezelfde bankvergunning vallen, zijn: ASN Bank, SNS Bank en RegioBank

Nadelen spaargeld spreiden

Spaargeld spreiden kent geen echte nadelen. Het enige minpunt dat je wellicht kunt noemen, is dat je met meerdere banken te maken hebt. Hierdoor ziet je financiële administratie er wat onoverzichtelijker uit. Maar dit moet spaarders met veel spaargeld er niet van weerhouden bij verschillende banken een spaarrekening te openen.

Geld spreiden over verschillende spaarproducten

Een andere manier om spaargeld te spreiden, is door het geld te verdelen over verschillende spaarvormen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van het geld op een gewone spaarrekening zetten, terwijl een ander deel op een deposito staat. Zo kun je enerzijds geld vrij en kosteloos opnemen, terwijl je tegelijkertijd een deel van het spaargeld vastzet. Hierdoor profiteer je van een hogere spaarrente.

Tip! Wil je een deposito openen? Vergelijk en vind hier direct de hoogste depositorente voor de looptijd van je keuze. Hierdoor loop je geen rente-inkomsten mis en profiteer je van een optimaal rendement!

Je spaargeld spreiden, maar toch een hoog rendement behalen?Kies dan voor banken die een stabiele hoge spaarrente vergoeden! Maak direct online een vergelijking en vind de banken met het hoogste rendement voor jouw spaargeld. Rente spaarrekening vergelijken >>