Schenken op papier

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoe werkt schenken op papier?

Wil je een bedrag schenken, maar heb je het niet voorhanden omdat je vermogen uit bijvoorbeeld je huis bestaat? En/of wil je dat je kinderen na je overlijden minder erfbelasting betalen over het vermogen dat je nalaat? Dan is schenken op papier een interessante optie. Maar wat is een schenking op papier precies en wat zijn de fiscale regels van op papier schenken?

Wat is schenking op papier?

Schenken op papier, ook wel schulderkenning genoemd, is schenken zonder dat er daadwerkelijk geld bij komt kijken. De ontvanger van de schenking heeft dus een niet opeisbare vordering op de schenker. Hij/zij krijgt het bedrag namelijk pas op een vooraf afgesproken moment, bijvoorbeeld wanneer de schenker overlijdt.

In de praktijk blijkt dat voornamelijk ouders hun kinderen op papier schenken. Zij doen dit om hun kinderen later erfbelasting te besparen. Bij overlijden komt de schenking namelijk in mindering op het saldo van de nalatenschap, waardoor de kinderen minder erfbelasting afdragen.

Let op: Een schenking op papier is voor de schenkbelasting wel een echte schenking. Is de schenking op papier hoger dan de vrijstelling? Dan betaalt het kind dus gewoon schenkbelasting. Wil je weten hoeveel je je kind jaarlijks belastingvrij mag schenken? Lees dan het artikel ‘Belastingvrij schenken kind’.

Schenking op papier rente

Omdat de Belastingdienst een schenking op papier ziet als een schuld, ben je als schenker verplicht om minimaal zes procent rente te betalen aan de ontvanger. Het voordeel van deze rente is dat ouders hierdoor extra vermogen kunnen overbrengen naar hun kind. Over dit vermogen betaalt niemand schenk- en/of erfbelasting.

Let op: Maak je de schenking renteloos, betaal je in werkelijkheid geen rente of maak je de rente pas bij overlijden opeisbaar? Dan ziet de fiscus de schenking op papier niet als een schenking. Zij rekent het bedrag bij overlijden dan alsnog tot de nalatenschap, waardoor het kind hierover dan erfbelasting betaalt.

Tip! Vind je de rente van 6 procent per jaar te veel? Dan kunnen je kinderen besluiten om een deel van de rente terug te schenken zonder dat zij hierover belasting betalen.

Schenken op papier notaris

Je bent verplicht om een schenking op papier vast te leggen in een notariële akte, de zogenaamde schenkingsakte. In deze akte staat alle informatie over de schenking: wie is de schenker, wie ontvangt de schenking, hoe hoog is het bedrag van de schenking, wanneer komt het bedrag vrij, bestaat er eventueel een mogelijkheid om de schenking te herroepen? De kosten voor een schenkingsakte verschillen per notaris en lopen uiteen van ongeveer 200 tot 600 euro. Omdat de kosten variëren is het verstandig de kosten van notarissen met elkaar te vergelijken voordat je met een notaris in zee gaat.

Let op: Leg je een schenking op papier niet in een schenkingsakte vast, dan is de schenking niet geldig. De Belastingdienst rekent het bedrag dan later, wanneer je overlijdt, alsnog tot je nalatenschap, waardoor je kinderen toch erfbelasting betalen.

Schenking op papier box 3 belasting

Een schenking op papier heeft gevolgen voor het eigen vermogen in box 3, zowel voor de schenker als voor de ontvanger van de schenking. De schenking geldt voor de ouders (schenkers) namelijk als schuld in box 3. Dat houdt in dat zij de schenking in mindering mogen brengen op het eigen vermogen, waardoor ze minder (of geen) vermogensrendementsheffing betalen. Het kind (de ontvanger) moet de schenking juist optellen bij het eigen vermogen.

Een schenking op papier heeft dus niet alleen als voordeel dat je kind in de toekomst minder erfbelasting betalen. Het zorgt er ook voor dat je minder (of geen) vermogensbelasting betaalt, terwijl je kind wellicht niet zo’n groot vermogen heeft dat hij/zij hierover vermogensbelasting betaalt.