Kennisbank

Duurzame spaarrekening

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wil je dat je spaargeld geïnvesteerd wordt in duurzame projecten? Dan is een duurzame spaarrekening een goede optie. Wat een duurzame spaarrekening precies is en wat de voor- en nadelen van duurzaam sparen zijn, legt Sparen.nl in dit artikel uit.

Duurzame spaarrekening openen? Vergelijk rente en voorwaarden en open online de duurzame rekening die bij je past. Vergelijk direct >>

Wat is duurzaam sparen?

Een duurzame spaarrekening werkt grotendeels hetzelfde als een gewone spaarrekening. Het geld op een duurzame spaarrekening is namelijk vrij opneembaar: Je kunt op ieder gewenst moment geld storten en opnemen. Ook ontvang je een variabele rente. De rente van een duurzame spaarrekening kan dus ieder moment wijzigen.

Het belangrijkste verschil tussen een gewone spaarrekening en een duurzame spaarrekening, is dat de bank het saldo op een duurzame spaarrekening investeert in bedrijven en doelen die bekend staan als duurzaam. Je geld wordt dus niet geïnvesteerd in willekeurige bedrijven, maar in bedrijven die letten op zaken als arbeidsomstandigheden, milieu en het welzijn van dieren, zoals

  • Duurzame energie
  • Kunst en cultuur
  • Biologische landbouw
  • Fair trade
  • Microkredieten in ontwikkelingslanden

Duurzame spaarrekening met groencertificaat

Beschikt de duurzame spaarrekening over een groencertificaat? Dan spaar je bovendien met belastingvoordeel. Je mag namelijk 56.928 euro belastingvrij sparen op een duurzame spaarrekening met groencertificaat. Op andere spaarrekeningen (spaarrekeningen zonder groencertificaat) mag je slechts 21.330 euro sparen zonder dat er belasting betaald hoeft te worden. Daarnaast maak je aanspraak op een extra heffingskorting van 0,7 procent voor je inkomstenbelasting. Dit houdt in dat je 0,7 procent van maximaal 56.928 euro (=394,94 euro) van het belastbaar inkomen in box 1 mag aftrekken.

Let op: Wil je voor dit belastingvoordeel in aanmerking komen? Dan is het slim om te controleren of een duurzame spaarrekening ook echt over een groencertificaat beschikt. Enkele banken, waaronder ASN Bank en Triodos, staan namelijk bekend als duurzame banken, maar de spaarrekeningen van deze banken hebben geen groencertificaat. Het spaargeld wordt door deze banken wel in duurzame projecten geïnvesteerd, maar je kunt niet van het belastingvoordeel profiteren. Slechts een aantal grootbanken biedt nog spaarrekeningen met een groencertificaat.

Meer informatie hierover lees je in het artikel Groen sparen belastingvoordeel.

Duurzaam sparen – Voordelen

  • Het geld wordt in duurzame bedrijven/projecten geïnvesteerd
  • Duurzame spaarrekening met groencertificaten leveren belastingvoordeel op

Duurzame spaarrekening – Nadelen

  • De rente van duurzame spaarrekeningen ligt doorgaans iets lager dan die van gewone spaarrekeningen
  • Het aanbod van duurzame spaarrekeningen is beperkt